Zate zakt hard ondanks maatregelen vooraf

31-05-2012

De gemeente gaat aan de Zate de straat ophogen. Dat is hard nodig, omdat de grond op sommige plaatsen in tien jaar tijd zeventig centimeter is verzakt. Bij de aanleg van de Polderwijk werd er al rekening mee gehouden dat de grond op sommige plaatsen flink kon verzakken. In de Natuurwijk, die op dat moment de nieuwste woonwijk was, waren toen ook al de nodige problemen aan het licht gekomen.

Maar ondanks dat de bouwgrond met zandpakketten werd voorbelast, zakte de Zate hard. In plaats dat de bestrating in 2038 vernieuwd wordt, moet die klus nu al geschieden.
 

Hogere grondprijs

Buurtbewoners zijn verontwaardigd, omdat de voorbereidende maatregelen destijds ook zorgden voor een hoge grondprijs. Inmiddels heeft het verbloemen of wegwerken van verzakkingen vaak al veel geld gekost.
Anja Keuter (UG) wilde van de wethouder weten of met de contracten van destijds in de hand nog schade verhaald kan worden. Post gaf haar geen kans: ,,We hebben te maken met veengronden en dat maakt het onvoorspelbaar. Geen enkel bedrijf geeft hierop garanties.”
 

Geen garantie

Ook voor de aanpak van de huidige problemen worden geen garanties gegeven. Post: ,,We hebben advies gekregen over het ophogen van straat en stoep met zeer licht materiaal. Volgens Arcadis zou het de komende twintig jaar dan maximaal vijf centimeter zakken. Maar dat is een verwachting, geen garantie.”
Jan Koffeman (HVU) hamerde erop dat buurten die te maken hebben met ernstige verzakking, ruimhartig geholpen moeten worden door de gemeente: ,,Ook voor wat betreft de tuinen.”
Om de kosten te dragen, stelde Koffeman voor om andere straten later op te knappen. ,,Er zijn straten die best nog wel even kunnen wachten.” Hij kreeg bijval van Albert Woord (CU), die net als de wethouder niet positief was over het betalen voor het opknappen van tuinen.
 

Wat mogen burgers lezen?

Willem Foppen (CDA) was verbaasd dat buurtbewoners van de Zate na overleg op het gemeentehuis geen inzage konden krijgen in de gespreksverslagen. Volgens wethouder Geert Post is het gemeentelijk beleid om die notulen alleen voor interne meningsvorming te gebruiken. ,,Bij notulen weet je nooit hoe iemand iets gezegd heeft en welke gebaren hij daarbij misschien heeft gemaakt. Een lijstje met afspraken willen we wel geven, maar geen gespreksverslag.” Foppen vond dat een vreemde argumentatie en kondigde aan in een volgende vergadering met een motie te komen. Ook Unie Gemeentebelangen en ChristenUnie vinden dat burgers gespreksverslagen moeten kunnen krijgen.

Bron: http://www.opurk.nl/nieuws/politiek/22651-zate-zakt-hard-ondanks-maatregelen-vooraf
 

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder
12 05 2017

Scheuren in oudste gebouwen van Stad

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

Lees verder