Wevershuisjes zijn beter dan voor de restauratie

12-09-2011

AMSTERDAM- Stadsherstel heeft een deel van de door de bouw van de Noord/Zuidlijn verzakte zeventiende-eeuwse wevershuisjes op de Vijzelgracht gerestaureerd.

De meeste schade aan de in 2008 verzakte wevershuisjes uit ongeveer 1670 werd niet toegebracht door de lekkages in de damwand voor het toekomstige station Vijzelgracht. "Het aanbrengen van ijzeren stutten door de gemeente, om de woningen te stabiliseren en nog meer verzakkingen te voorkomen, werkte voor de restauratie desastreus," zegt Gijs Hoen van Stadsherstel. 'Sommige betonnen palen werden ruw door antieke keukens geramd.'


© Klaas Fopma

De wevershuisjes op Vijzelgracht 4-8 verzakten in september 2008 twintig centimeter na lekkages in de damwand. De theatrale reactie van bewoner Kees Winkel, die met zijn vrouw, twee kinderen en een labrador op slag dakloos was, haalde alle tv-journaals.

Er was een extra technisch probleem: de weverhuisjes kantelden ongelijkmatig. Door het geweld van stromend water en zand waren de nieuwe funderingen vervormd die in 2000 op advies van de gemeente waren aangebracht.

Bron:http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/2902584/2011/09/12/Wevershuisjes-zijn-beter-dan-voor-de-restauratie.dhtml

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder