Scheuren in huizen niet door werk dijk

16-02-2011

HOORN - De scheuren in de binnen- en buitenwanden van verschillende woningen aan de Venenlaan in Hoorn zijn niet het gevolg van het werk aan de dijk. Dat heeft onderzoek van het gespecialiseerde bureau Fugro aangetoond.

Erik Mels, bewoner van een koophuis op nummer 114, constateerde in september vorig jaar scheuren in het metselwerk van zijn voorgevel. Ook bij andere woningen waren beschadigingen zichtbaar. Volgens de Hoornaar is lastig aan te tonen dat deze recent zijn ontstaan, doordat de huizen door ouderdom – ongeveer tachtig jaar oud – en gebouwd op een instabiele ondergrond van veen toch al sporen van schade vertonen.

,,Het leek alsof op buitenmuren kortstondig enige kracht was uitgeoefend. Dan leg je al gauw verbanden met het werk aan de dijkverzwaring door het hoogheemraadschap, hier vlakbij.’’

,,De schade kan ook een gevolg zijn van de groei van wortels of de droogte van de zomer, waardoor het grondwaterpeil gedaald is. Het is in ieder geval zo dat wij niets op een andere partij kunnen verhalen.’’

Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article6438181.ece/Scheuren-in-huizen-niet-door-werk-dijk-

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder
12 05 2017

Scheuren in oudste gebouwen van Stad

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

Lees verder