Opslag van gas onder Bergen gaat er komen

03-05-2012

De opslag van aardgas in een leeg veld tussen Bergen (NH) en Alkmaar gaat definitief door. De Raad van State heeft gisteren bezwaren van tegenstanders van tafel geveegd. Volgens de hoogste bestuursrechter is niet bewezen dat het veld mét gas veel gevaarlijk is dan zonder. Tegen de beslissing is geen beroep mogelijk.

Eind dit jaar mag grootaandeelhouder TAQA Energy uit Aboe Dhabi daarom een zestig meter hoge boortoren installeren. Vanaf 2014 kan er dan 9,1 miljard kubieke meter gas opgeslagen worden. Ongeveer de helft daarvan is voor opvulling, de andere helft voor commercieel gebruik. TAQA kan niet aangeven hoeveel procent daarvan precies bedoeld is voor Nederlandse huishoudens.

Het veld, leeggepompt tussen 1972 en 2007, wordt dadelijk beheerd als een soort parkeergarage. Wie gas wil opslaan, kan dat tegen betaling aan TAQA doen. De opslag past in plannen om van Nederland een 'gasrotonde' te maken. Het idee: als het gas uit eigen bodem op is, kunnen 'we' nog verdienen aan distributie; volgens recent onderzoek 13,3 miljard.

Omwonenden vrezen aardbevingen, maar uit een Amerikaans onderzoeksrapport blijkt dat de verschillen tussen het huidige en het toekomstige gebruik relatief klein zijn. Mét gas zou het veld een aardbeving van 3,9 op de schaal van Richter kunnen veroorzaken, zonder een van maximaal 3,5. In 2001 vond al eens zo'n aardbeving plaats bij Bergen, één van de zwaarste door mensen veroorzaakte aardbevingen van Nederland. Volgens TAQA heeft de rechtsvoorganger BP alle schade vergoed. Maar niet alle inwoners zijn het daarmee eens. Veel hebben nooit een causaal verband tussen scheuren in hun woning en de aardbeving kunnen aantonen.

De provincie en de gemeente Alkmaar reageerden gisteren positief op het nieuws. Ze zijn blij met de 'economische impuls'. Maar de gemeente Bergen, fel tegen de plannen, reageerde teleurgesteld. Haar beroep werd niet-ontvankelijk verklaard omdat het project onder de Crisis- en Herstelwet valt. Lagere overheden mogen dan geen beroep aantekenen tegen hogere, in dit geval het ministerie van economische zaken dat in mei 2011 de vergunning verstrekte.

Volgens wethouder Alwin Hietbrink (GroenLinks, milieu) heeft de Raad niet meegewogen hoe groot het kleine verschil eigenlijk is. "De schaal van Richter is logaritmisch. Dat betekent dat een aardbeving van 3,9 vier keer zo zwaar is als één van 3,5." Volgens de Raad klopt dat, maar blijft ook dan de schade beperkt.

TAQA heeft intussen onderzoek verricht naar 360 woningen. Mochten hierin scheuren ontstaan, dan moeten bewoners wél een verband kunnen aantonen. Tijdens de afgifte van de vergunningen had de Kamer hier bij minister Verhagen van economische zaken op aangedrongen.

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3250120/2012/05/03/Opslag-van-gas-onder-Bergen-gaat-er-komen.dhtml

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder