Buurt bezorgd over bronbemaling

29-10-2010

SEROOSKERKE - Enkele omwonenden van de tunnel in aanleg onder de nieuwe N57 bij Serooskerke zijn bezorgd over de werkzaamheden.

Ze vrezen dat hun huizen verzakken als de bronbemaling - het wegpompen van grondwater uit de tunnelbak - doorgaat.

Twee weken geleden is de aannemer begonnen met het graven van de tunnelbak en het wegpompen van grondwater. Volgens bouwkundig adviseur Jan de Keuning, die zich voor vier omwonende families inzet, is er nu nog geen gevaar van verzakking, maar hij verwacht dat dat over vier weken anders is. Het bemalingsadvies waarop het waterschap een pompvergunning heeft verleend, spreekt volgens De Keuning over mogelijke verzakkingen van 27 tot 55 millimeter. ,,Een paar millimeter kunnen huizen wel hebben, maar 5,5 centimeter is te veel. Dan storten ze in." De Keuning vindt dat de aannemer zijn verantwoordelijkheid moet nemen. ,,De aannemer moet open zijn over de risico's en verwachte schade eerst fatsoenlijk oplossen."

Barry Staal en Joep Vergroesen zijn twee van de bezorgde buurtbewoners. Staal moest in juni al zijn woning aan de Vrouwenpolderseweg uit omdat deze door heiwerkzaamheden beschadigd was. Hij wil nu eerst zekerheid over een schadevergoeding. Vergroesen vreest voor verzakking van zijn nabij gelegen molen De Hoop. De andere bezorgde buren zijn de bewoners van twee huizen aan de Kadetweg. Ook zij zijn bang voor schade door verzakkingen.

De omwonenden willen dat de aannemer het werk stil legt en eerst onderzoekt of er alternatieven zijn die geen schade aan hun huizen tot gevolg hebben. De aannemer kon hierop gisteren nog geen reactie geven.

De omwonenden proberen op allerlei manieren de werkzaamheden (voorlopig) te stoppen, maar de gegeven vergunningen en gevolgde procedures zijn volgens Waterschap Zeeuwse Eilanden in orde. Er ligt nog wel een bezwaar van Barry Staal bij het waterschap tegen de verleende onttrekkingsvergunning (die toestemming geeft tot de bronbemaling). Het waterschap heeft dit bezwaar in behandeling.

Rinus Wouters, advocaat van Barry Staal, ziet juridisch ook nog een mogelijkheid. Hij zegt de rechter om een oordeel te kunnen vragen over het feit dat de aannemer verzuimd heeft een vooropname in de woning van Staal te maken. ,,Dat geldt ook voor de gebouwen van de andere omwonenden." Of Wouters hiervoor, namens Staal, naar de bestuursrechter stapt, weet hij nog niet.

Bron: http://www.pzc.nl/regio/walcheren/7357121/Buurt-bezorgd-over-bronbemaling.ece

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder
12 05 2017

Scheuren in oudste gebouwen van Stad

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

Lees verder